Vykurovanie domu, aké máte možnosti pri rodinných domoch?

Ste vo fáze plánovania výstavby vášho vysnívaného domu a čaká vás obtiažne rozhodnutie o zvolení typu vykurovania domu? Možností máte viac, môžete zvoliť kúrenie tuhým palivom, elektrickou energiou, plynom alebo za pomoci tepelného čerpadla. Každá z týchto možností má svoje pre aj proti. Záleží na viacerých faktoroch, ktoré ovplyvňujú výber vykurovania domu. Povieme si o nich niečo viac a uľahčíme vám rozhodovanie. Ale pozor na vykurovanie domu treba myslieť ešte pred samotným projektovaním stavby, každé vykurovanie domu má svoje vlastné požiadavky.

ohořelé poleno

Vykurovanie domu a vaše možnosti

Prvým typom vykurovania domov je kúrenie tuhým palivom, môže to byť drevom, uhlím alebo peletami. Na Slovensku je tento typ kúrenia ešte stále dosť rozšírený. Jeho cena je pomerne nízka, ale veľkou nevýhodou je čas strávený pri vykurovaní. Druhou nevýhodou je, že musíte mať dostatok miesta na uloženie tuhého paliva. Vykurovanie domu môžete zabezpečiť aj za pomoci plynu, čo je asi najpopulárnejším spôsobom. Kúrenie plynom patrí k najlacnejším možnostiam a je veľmi jednoduché a účinné. Plynovú prípojku na väčšine nášho územia nie je problém zabezpečiť. Postačí vám kvalitný kondenzačný kotol, ktorý zabezpečí kúrenie domu aj ohrev teplej vody. Tretí typ vykurovania domov je určený najmä pre nízkoenergetické domy a to najmä kvôli svojej vyššej cene. Kúrenie elektrickou energiou vás bude stáť podstatne viac ako ostatné druhy vykurovania. Jedná sa, ale o veľmi komfortné kúrenie, ktoré môžete využiť aj na miestach, kde sa nenachádza plynová prípojka.

regulátor topení

Kúrenie elektrinou je aj ekologickejšou variantnou a ak je doplnené o fotovoltaiku, ktorá zabezpečí elektrickú energiu zo slnka aj cena sa výrazne zníži. Poslednou z možností je zakúpiť si tepelné čerpadlo. Počiatočné náklady pri vykurovaní tepelným čerpadlom sú podstatne vyššie ako pri predchádzajúcich spomenutých možnostiach. Treba si však uvedomiť, že pri veľmi nízkych prevádzkových nákladoch sa vám to o 5 až 9 rokov vráti a potom už budete len profitovať, keďže životnosť tepelného čerpadla je podstatne dlhšia. Je potrebné spomenúť, že tento variant je najlepší aj z ekologického pohľadu. Ak vás téma zaujala a potrebujete sa dozvedieť viac informácií o jednotlivých druhoch vykurovaní kliknite na webovú stránku https://vykurovanie24.sk/.