Ražná chlebová múka a jej benefity

Raž je bohaté, výdatné zrno, ktoré sa konzumuje už po stáročia. Aj keď na trhu je pšenica ľahšie dostupná, oplatí sa využiť a siahnuť po raži. Výživa z ražnej múky sa líši od pšenice, jačmeňa a ovsa a tmavá odroda má dokonca väčšie zdravotné výhody. Možno sa mnohokrát pýtate, či je ražný chlieb vyrobený z ražnej chlebovej múky zdravý. Je to vlastne jedno z najzdravších zŕn na svete! Razna chlebova muka má tendenciu byť výživnejšia, pretože obsahuje endosperm. Endosperm obsahuje silné škroby, vlákninu a živiny. Je oveľa ťažšie oddeliť a odstrániť klíčky a otruby z endospermu počas mletia, a preto so sebou nesie viac vitamínov a živín do konečného produktu ražnej múky.

chleba

Aké sú zdravotné výhody konzumácie ražného chleba?

Ražný chlieb je vyrobený z ražnej chlebovej múky. Raž je vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov, ako sú horčík, draslík, fosfor. Ražný chlieb má vysoký obsah vlákniny, napríklad jeden kúsok ražného chleba obsahuje asi dva gramy vlákniny. Vysoký obsah vlákniny znižuje krvný tlak. Ražná chlebová múka môže pozitívne ovplyvniť metabolizmus. Raž sa pri trávení pozitívne odlišuje od pšenice a ukázalo sa, že skutočne potláča prírastok telesnej hmotnosti a výrazne znižuje obezitu. Zlepšuje citlivosť na inzulín a znižuje aj celkový cholesterol v plazme. Ražný chlieb tiež môže pomôcť regulovať a zlepšiť profil glukózy v krvi a znižuje riziko cukrovky. Celozrnná ražná múka má veľa silných účinkov na boj proti rakovine a znižuje negatívne príznaky menopauzy.

prásšek

Je ražná chlebová múka bezlepková?

Ak hľadáte alternatívu bezlepkového chleba, ražná chlebová múka určite bezlepková nie je. Raž je jedna z troch lepkových zŕn spolu s pšenicou a jačmeňom. Obsahuje secalín, čo je forma lepku. Avšak, ražná chlebová múka obsahuje oveľa menej lepku než pšenica a jačmeň. Druh lepku v raži je na rozdiel od lepku v pšenici oveľa menej elastický, drží viac voľného cukru, čo znamená, že raž fermentuje rýchlejšie. Ak netrpíte intoleranciou lepku, ale rozhodli ste sa znížiť príjem gluténu a hlavne bojovať proti širokému spektru zdravotných ťažkostí od vysokého krvného tlaku a obezity až po cukrovku a rakovinu, ražný chlieb vyrobený z ražnej chlebovej múky by mohol byť dobrou alternatívou na vyskúšanie. Kvalitnú ražnú chlebovú múku nájdete na webovej stránke