Keď sa občas doma dostaneme do prekérnej situácie z ktorej sa nevieme len tak ľahko vymotať, každá rada je hodná zlata. Kedysi sa takéto nápady a skúsenosti dedili ústnym alebo písomným podaním z generácie na generáciu, dnes máme našťastie k dispozícii internet a stačí potrebné riešenie len vygúgliť.
Alebo……sa doma poobzerajte po povalách a pivniciach či nenájdete polorozpadnutý zošit plný pokladov tak ako ja.
Zo starého zošita mojej babičky:
• ak sa vám pritrafí katastrofa vo forme prasknutého liatinového hrnca alebo panvice, dá sa to zachrániť jednoduchým spôsobom: zmiešajte jemný íl, preosiaty jemný popol z dreva a menšiu hrsť kuchynskej soli, túto zmes votrite do praskliny a nechajte uschnúť. Liatinový predmet následne vypáľte v ohni, spojka stvrdne a špára sa zacelí.
• praskla vám mramorová platňa alebo doska? Nič sa nedeje. Zožeňte šelak (prírodnú živicu), lieh a zinkovú belobu (oxid zinočnatý) a vyrobte si z nej tekutú pastu, ktorou opravíte akúkoľvek podobnú nehodu. Živicu rozpustite v liehu, pridajte k nej belobu a poriadne vymiešajte. Zmes nalejte do diery alebo pukliny, ktorú ste predtým nahriali zo žehličkou. Po stuhnutí nakreslite žilkovanie ako na pôvodnom mramore.
• nový nábytok alebo zásuvky občas dosť zapáchajú. Aby vás po každom otvorení dvierok neovanula nepríjemná „vôňa“ tak vložte dovnútraotvorenú sklenenú nádobku s praženými zrnkami kávy. Podobný pohlcovač pachu sa dá vyrobiť aj zhorčičnej múky a vody. Nechajte pastu pôsobiť 24 hodín a bude po probléme.
• zostarnuté a zažltnuté maslo ešte nemusíte vyhadzovať, ľahko sa dá dostať do konzumovateľného stavu takým spôsobom, že ho rozpustíte až kým nespení a potom doň pridáte opečený krajček chleba. Chlieb nasiakne nepríjemnú chuť aj vôňu a po stuhnutí bude maslo ako čerstvé.
• ak správne okorenené a pripravené mäso poprášite pred opekaním slabou vrstvičkou práškového cukru, bude mať po opečení úžasnú farbu a skvelú chuť