Zemiaky – nenáročná plodina s vysokým obsahom vitamínov

Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Pod hnedou šupkou sa skrýva biela alebo žltá dužina, ktorá nášmu organizmu dodáva množstvo potrebných biologických látok.
 neoloupané brambory

Viete aký obsah vitamínov a minerálov obsahujú zemiaky?

 
Zemiaky sú výživovo hodnotná potravina. V stravovaní majú zvláštne postavenie, keďže sa v nich kombinujú vlastnosti škrobových potravín a zeleniny. Majú vysoký podiel vody a nízky obsah tuku, vďaka čomu sa radia medzi potraviny s nízkou energetickou hodnotou. Hlavnou zložkou zemiakov je polysacharid – škrob. Škrob radíme k vláknine a z výživového hľadiska plní dôležitú sýtiacu funkciu. Nevýhodou škrobu v zemiakoch je, že býva ťažšie stráviteľný, aby sa zvýšila stráviteľnosť škrobu, zemiaky by sme mali po uvarení zjesť v teplom stave. V zemiakoch sa nachádzajú aj ďalšie zložky vlákniny – celulóza, hemicelulóza či pektíny. Najviac ich je obsiahnutých v nových zemiakoch. Zo zemiakov dokážeme vyťažiť slušnú dávku aminokyseliny lyzín, ktorý hrá dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika, budovaní svalov a zotavovaní sa po chirurgických zákrokoch či úrazoch. Zemiaky  taktiež obsahujú vitamíny A, B1, B2 a B6 a dokonca štyrikrát viac vitamínu C než jablká alebo hrušky. Sú jedinečným a mimoriadne bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, meď, fluór, sodík, chróm a ďalšie. Obsahujú dokonca špeciálnu kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým baktériám a vírusom.
 

Viete ako správne zemiaky pripravovať?

 
Ak chcete, aby varené zemiaky pekne vyzerali, tak ich vkladajte až do vriacej vody a dobu varenia nepredlžujte. Pečené zemiaky v rúre potrite na začiatku pečenia slanou vodou a počas prvého obracania znova alebo ich olúpte, rozkrájajte na polovicu a vypuklé časti zemiakov urobte tesne vedľa seba niekoľko zárezov a potrite olejom, takýmito spôsobmi dosiahnete, že zemiaky budú pekne chrumkavé.
 smažené brambory

Tip od nás

 
Ak chcete jednoduchšie ošúpať nové zemiaky, ponorte ich pred čistením do slanej vody. Ak máte staré zemiaky, ponorte ich na dve hodiny do studenej vody a až potom ošúpte, docielite taktiež lepšie šúpanie. V prípade, že varíte zemiaky v šupke, kvapnite trocha oleja do vody – zemiaky vám nepopraskajú. Ak varíte zemiaky v šupke, ktoré budete potom šúpať, schlaďte ich v studenej vode, budú sa vám lepšie šúpať.